Boekentips voor de zomervakantie

Van literaire thriller tot luchtige roman. En van bundel liefdesverhalen tot reisverhalen. Onze collega Jessica heeft een aantal boeken voor je geselecteerd die ideaal weglezen in de zomervakantie. Zo hoef jij je geen moment te vervelen deze zomer. De boeken hebben allemaal een link met de zomer of vakantie. 

Boekentips voor de zomervakantie
Grégoire Delacourt
De vier seizoenen van de zomer

Een mooie bundel met vier liefdesverhalen

Een mooie bundel met vier liefdesverhalen die zich in de zomer van 1999 afspelen rond Le Touquet in Frankrijk.  Elk verhaal is vernoemd naar een bloem en representeert een seizoen van het leven. De vier verhalen zijn zeer verschillend, maar worden verweven doordat de personen zijdelings opduiken in elkaars belevenissen. Een écht zomerboekje volgens Jessica. Het voelt alsof de hoofdpersonen hun zomerverhalen uit het verleden bij een knapperend haardvuur aan je vertellen in prachtige poëtische zinnen.

Meer informatie en reserveren
Graeme Simsion
Het beste van Adam Sharp

Een vrolijke muzikale roman

Deze vrolijke muzikale roman is bij uitstek geschikt om te lezen in de zomer. Dit verhaal gaat over de veertiger Adam Sharp die een alledaags leven leidt; getrouwd en werkend in de IT. Adams (gevoelsleven) verandert drastisch op het moment dat hij een bericht krijgt van zijn eerste echte liefde uit het verleden: Angela. Door dit bericht slaat het hart en hoofd van Adam op hol en hij besluit hier ook aan toe te geven. Wat daarvan de uitkomsten en gevolgen zijn, mogen lezers zelf gaan ervaren, maar dat het een zinderend zomerverhaal wordt in plaats van een mak voortkabbelend boekje/beekje is zeker, aldus Jessica, zeker als je de playlist met muziek waarnaar in het boek verwezen wordt erbij opzet. De gevarieerde muziek geeft het boek nét een kleine extra dimensie. 

Meer informatie en reserveren
Paulien Cornelisse
Japan in honderd kleine stukjes

Een bundel (reis)verhalen die lekker wegleest

In dit boek beschrijft cabaretière Paulien Cornelisse in honderd korte (hoofd)stukjes allerlei aspecten die zij opvallend vindt aan en/of kenmerkend vindt voor Japan. Dat doet Paulien op geheel eigen wijze, zowel in tekst als in grappige tekeningetjes, die het boek volgens ons extra leuk en gezellig maken. Er komen werkelijk allerlei zaken aan bod die plaatsvinden in Japan van een familie huren tot met jezelf trouwen, maar een groot deel heeft ook betrekking op de taal, een fascinatie  van deze schrijfster van eerdere boekjes zoals 'taal is zeg maar echt mijn ding'. Het boekje leest volgens Jessica heerlijk weg en is een komische kleine kennismaking met Japan, een land wat voor haar toch daarvoor een ver van haar bed show was. 

Meer informatie en reserveren
Sayaka Murata
Buurtsupermens

Een lichtgewicht en luchtig boekje voor in de koffer

Een lichtgewicht boekje van nog geen 150 bladzijden met een luchtig, maar volgens Jessica een toch boeiend verhaal. Het boek draait om hoofdpersoon Keiko Furukura die met veel plezier werkt als ‘buurtsupermens’ in een winkel in Japan, waar er zéér strenge scripts zijn over wat medewerkers dienen te zeggen en te doen tijdens hun werk. Voor Keiko is dit dé ideale omgeving, omdat zij al sinds ze klein was, altijd nét het verkeerde blijkt te zeggen of doen in veel (sociale) situaties. Zij is zelf dan ook zeer happy met haar leven, waarin niets verandert en alles stabiel is, maar ervaart toch druk vanuit haar familie en vrienden om als zij 36 wordt aan de man te gaan. Echter kun je je afvragen of de man die zij uiteindelijk uitkiest om in huis te nemen zo'n goede keus is. 

Het is een boekje dat makkelijk leest en humor bevat en hoewel het niet concreet moeilijke thema's aan de kaak stelt, zet het desondanks wel aan het denken. 

Meer informatie en reserveren
Saskia Noort
Stromboli

Mee op retraite op een Italiaans eiland

In Stromboli ga je als lezer daadwerkelijk mee op reis naar dit Italiaanse eiland met Sara die na een traumatische gebeurtenis in haar jeugd en een huwelijk dat uit elkaar valt, besluit hier een intense retraite te volgen. Gaandeweg het boek trotseer je, samen met Sara intense oefeningen van cursusleider & goeroe Jens en leer je in diepgaande gesprekken en door allerlei gebeurtenissen ook de andere markante cursisten kennen. 

Een vermakelijk boek om te lezen vond Jessica. Je gaat mee op retraite zolang je het boek leest of, zoals zij deed via de luisterbieb beluisterd. 

Meer informatie en reserveren
Kiki van Dijk
Bali

Eén uit de vele literaire thrillers met zomerse bestemming

Wat hebben Bali, Florence, Nice, Parijs, Saint Tropez, Tarifa, Vlieland,Ibiza, Ibiza, de erfenis, Barca en Pisa met elkaar gemeen? Het zijn allemaal literaire thrillers van Kiki van Dijk. Deze hebben niet alleen allemaal een zomerse bestemming als titel waardoor frontofficemedewerker Jessica Verhoof er warm voor loopt, ze lezen ook als een trein. Dit omdat ze allemaal ongeveer dezelfde makkelijk te lezen opbouw hebben, maar toch altijd een (enigszins) spannende plottwist hebben. De doorgaans gebruikte formule in de boeken is die van een hoofdpersoon die een vrij fabuleus zorgeloos leven leidt, totdat er langzaam zich scheurtjes gaan vertonen in dit rooskleurige bestaan. Waarna die scheurtjes uiteindelijke uitmonden in een desastreuze gebeurtenis. Dit lijkt voor sommige lezers misschien saai, maar voor Jessica is het heerlijke zomer literatuur die niet teveel vergt van het brein, maar die toch je sensatiezucht prikkelt zonder dat je zelf van je strandstoel afkomt.

Meer informatie en reserveren