Lezing met Israel van Dorsten uit Ruinerwold

Israel van Dorsten vertelt zijn persoonlijke verhaal over zijn leven met zijn familie op de boerderij in Ruinerwold. Over zijn ontsnapping in 2019 en hoe hij het leven weer heeft kunnen opgepakt. Kom luisteren naar zijn aangrijpende verhaal. Hij vertelt en leest voor uit zijn boek "Wij waren, ik ben"
Lezing met Israel van Dorsten uit Ruinerwold
Volwassenen
Oosterhout - Theater De Schelleboom
€ 12,50

Lezing met Israel van Dorsten uit Ruinerwold

Op zondag 12 maart 2023 ontvangen wij Israël van Dorsten die een lezing geeft over zijn indrukwekkende boek Wij waren, ik ben; Weg uit Ruinerwold. De hele wereld keek in 2019 naar Ruinerwold toen het verhaal van Israël en zijn broers en zussen bekend werd: in een verborgen boerderij leefde jarenlang een gezin een geheim, ongeregistreerd leven. Hierover schreef hij het boek Wij waren, ik ben; Weg uit Ruinerwold.

De lezing begint om 14.00 uur bij bij theater De Schelleboom te Oosterhout. Er is tevens gelegenheid om het boek te kopen en te laten signeren.

Over Israel van Dorsten
Op zondag 13 oktober 2019 verliet ik de boerderij waar ik jarenlang vastzat en stapte een café in Ruinerwold binnen. Op dat moment maakte ik me definitief los uit de geloofswereld van mijn vader, die mij vijfentwintig jaar lang in zijn macht had.
 
In dit boek beschrijf ik mijn leven. Mijn vaders geloof en overtuigingen waren mijn realiteit: naar school ging ik niet, ik bestond niet eens voor de buitenwereld, en ik had geen vrienden. Er waren alleen de geesten die om ons heen dwaalden en waarmee we praatten. Bidden was onze enige redding, God zat altijd in mijn hoofd.
Dan komen de eerste scheurtjes in mijn geloof, en dat worden er geleidelijk steeds meer. Het internet is de sleutel voor mijn ontwikkeling. Ik zoek een weg naar de vrijheid voorbij schuld, angst, verdriet, onzekerheid.  Maar wanneer mijn gedachten eindelijk vrij zijn, voel ik me meer opgesloten dan ooit. Ik wil weg uit de boerderij waar ik samen met mijn familie verborgen voor de buitenwereld leef. Maar wie gaat mij helpen?

– Israel van Dorsten

Een episch verhaal over geloof, trouw, nieuwsgierigheid en bevrijding

Israel van Dorsten (1994) is de vierde van de negen kinderen van Ruinerwold. Hij heeft een jaar Film en Audiovisuele media gestudeerd in Amsterdam en studeert nu sociologie aan de Universiteit van Utrecht.

 
Tickets
De ticketprijs is € 12,50 per persoon, inclusief kopje koffie/thee bij ontvangst in de huiskamer van theater De Schelleboom, Mathildastraat 37a Oosterhout.

Dit evenement organiseert Theek 5 i.s.m. Theater de Schelleboom. De lezing is tevens een onderdeel van Project VastWel Oosterhout met thema "Verbijsterd en Verwonderd" in de periode van 18 februari en 9 april 2023.

 
Foto: Merlijn Doomernik

Agenda

zondag 12 maart 2023

van 14:00 tot 16:00

Oosterhout - Theater De Schelleboom € 12,50