Esther Gerritsen en Tobi Lakmaker: over de liefde

De Boekenweek 2022 staat in het teken van de eerste liefde. Esther Gerritsen en Tobi Lakmaker gaan samen met interviewer Mark van der Linden in gesprek over hun liefdes én het schrijverschap.
Esther Gerritsen en Tobi Lakmaker: over de liefde

Esther Gerritsen en Tobi Lakmaker: over de liefde

De Boekenweek 2022 staat in het teken van de eerste liefde. Esther Gerritsen en Tobi Lakmaker gaan samen met interviewer Mark van der Linden in gesprek over hun liefdes én het schrijverschap.

Esther Gerritsen blinkt uit in het schrijven van snelle, humoristische dialogen, waarmee ze het onbegrip tussen mensen weet vast te leggen. Haar nieuwst boek De terugkeer (2020) werd in 2021 genomineerd voor de Boekenbon Literatuurprijs.

Ook Tobi Lakmaker stond met zijn debuutroman De geschiedenis van mijn seksualiteit (2021) op de shortlist van de Boekenbon Literatuurprijs. Lakmaker schreef volgens de jury een kwetsbaar debuut over de zoektocht naar intimiteit, ‘waarin hij met humor én branie aantrapt tegen de gevestigde orde’.

Samen gaan ze in gesprek over hun vak, de liefde en seksualiteit.

Meer over Esther Gerritsen
Gerritsen (1972) debuteerde in 2000 met de verhalenbundel Bevoorrecht bewustzijn en sindsdien volgden meerdere succesvolle romans, waarvan er vier genomineerd werden voor de Libris Literatuurprijs: Superduif (2010), Dorst (2012), Roxy (2014) en De Trooster (2018).

In 2005 kreeg ze de BNG Bank Literatuurprijs voor Normale Dagen en in 2014 kreeg ze de Frans Kellendonkprijs voor haar gehele oeuvre. Ze had de eer om in 2016 het Boekenweekgeschenk Broer te schrijven. Daarnaast heeft ze een populaire wekelijkse column in de VPRO gids. Haar nieuwste boek is De Terugkeer (2020).

Gerritsen maakt ook furore als scenarist voor tv-series en films. Ze schreef het scenario voor Instinct (Halina Reijn, 2019): de openingsfilm van het Nederlands Filmfestival, geprezen en bekroond op internationale festivals en de Nederlandse inzending voor de Oscars van 2019. Ook is ze co-auteur voor de nieuwe tv-serie Red Light, te zien op NPO.

Meer over Tobi Lakmaker
Tobi Lakmaker (1994) is schrijver en columnist. In zijn debuutroman De geschiedenis van mijn seksualiteit beschrijft Tobi behalve de geschiedenis van zijn seksualiteit, liefdesleven en de eenzame worsteling met zijn gender, ook de geschiedenis van zijn schrijfcarrière, zijn angstaanvallen, drie mislukte studies, de ziekte en het overlijden van zijn moeder en zijn genderdysforie.

Tobi is geboren en getogen als Sofie Lakmaker in Amsterdam, studeerde korte tijd Russisch en literatuurwetenschappen en rondde in 2018 zijn studie filosofie af aan de Universiteit van Amsterdam.

Carice van Houten en Halina Reijn gaan met hun productiehuis Man Up De geschiedenis van mijn seksualiteit verfilmen.

Meer over Mark van der Linden
Mark van der Linden heeft na de opleiding communicatie en een studie aan de Schrijversvakschool in Amsterdam zijn eigen bedrijf opgericht: De Literaire Speelgoedwinkel. Zijn interviews kenmerken zich door een oprechte interesse in de schrijver en zijn/haar werk. Luchtigheid, humor en diepgang vloeien samen zodat het als luisteraar net is alsof je naast hen in de stoel zit.

Na afloop is boekhandel Van Piere aanwezig met de boeken van Esther Gerritsen en Tobi Lakmaker. De auteurs blijven aanwezig om de boeken te signeren.

Tickets voor livestream
Wanneer je een ticket voor de livestream koopt, ontvang je enkele uren voorafgaand aan het interview via een e-mail de link. Het is niet mogelijk om met één link op meerdere apparaten tegelijk naar het interview te kijken. Na afloop ontvang je een terugkijklink.

Foto Esther Gerritsen: (c) Karoly Effenberger
Foto Tobi Lakmaker: (c) Willemieke Kars

Bestel hier je kaartje »