Vrijwilligersvacature Digi-Taalhuis Oosterhout

Voor het Digi-Taalhuis Oosterhout zoeken we een vrijwillige ondersteuner die kan helpen bij de monitoring van de taaltrajecten. Ben jij degene die we zoeken? 

Vrijwilligersvacature Digi-Taalhuis Oosterhout

Maak jij het verschil? Word vrijwilliger in het Digi-Taalhuis! 

1 op de 9 mensen (16-65 jaar) in Nederland heeft grote moeite met lezen, schrijven of met digitale vaardigheden waardoor zij onvoldoende mee kunnen doen aan onze samenleving. Om deze doelgroep beter te kunnen bereiken, zijn op meerdere locaties van Theek 5 Digi-Taalhuizen opgezet. Als vrijwilliger kun je het verschil maken in iemands leven! Met een paar uur vrijwilligerswerk per week geef je iemand de kans om zijn of haar basisvaardigheden te verbeteren. 


Wat is een Taalhuis? 

Een Digi-Taalhuis is dé plek waar iedereen terecht kan die aan de slag wil met basisvaardigheden (Nederlands spreken, lezen, schrijven en digitale vaardigheden). Je kunt er informatie krijgen over een passende (digi)taalcursus in de buurt en om er te oefenen. Er vinden regelmatig non-formele taallessen of andere taalactiviteiten plaats. Het Digi-Taalhuis is er ook voor vrijwilligers. Zij kunnen er bijvoorbeeld terecht voor onderwijskundig advies of voor geschikt lesmateriaal voor hun cursist(en). 


Wat zijn de werkzaamheden? 

Voor het Digi-Taalhuis Oosterhout zoeken we een vrijwillige ondersteuner die kan helpen bij de monitoring van de taaltrajecten. Door monitoring krijgen we meer inzicht in de taaltrajecten en kunnen we de dienstverlening vanuit het Taalhuis verbeteren. Dat is nodig, want we weten nu niet goed genoeg waar taalvragers en vrijwilligers tegenaan lopen. 

De vrijwilliger heeft contact met de taalvrijwilligers van het Digi-Taalhuis gedurende het jaar dat een taaltraject loopt. Het start- en eindgesprek worden gevoerd door de Digi-Taalhuis medewerker. Tussentijds zal de ondersteunende vrijwilliger per taaltraject 2 x telefonisch en 1 x via de mail contact hebben met de taalvrijwilligers aan de hand van een gespreksformat. Problemen en/of opmerkelijke zaken worden doorgegeven aan de medewerker van het Taalhuis die hierop actie onderneemt. De vrijwilliger is de schakel tussen de taalvrijwilliger en de medewerker. 


Waar en wanneer? 

Gemiddeld 2 uur per week, Oosterhout.
 

Herken jij jezelf? 

 • Je hebt een vloeiende beheersing van de Nederlandse taal, een open houding, je bent geduldig en kunt gemakkelijk communiceren. 
 • Je bent niet bang om door te vragen om zo in korte tijd zicht te krijgen in de situatie en behoefte van de vrijwilliger 
 • Je bent digitaal vaardig en kunt zelfstandig werken. 
 • Je bent betrouwbaar. Wij én de vrijwilligers kunnen op je rekenen.
   

Wat bieden we jou? 

 • De kans om jezelf te ontwikkelen, zowel professioneel als op persoonlijk vlak 
 • Een gratis bibliotheekpas 
 • Uiteraard zorgen wij voor een inwerkprogramma en word je op de hoogte gehouden van relevante ontwikkelingen binnen de bibliotheek.
   

Vind je het daarnaast leuk om: 

 • mee te werken aan kwaliteitsverbetering van het Digi-taalhuis? 
 • problemen, knelpunten en behoeftes te verhelderen? 
 • in contact te komen met andere vrijwilligers?

Meld jezelf dan aan! Dit kan door een mail te sturen aan Marlou Vrijsen, m.vrijsen@theek5.nl o.v.v. vrijwilliger ondersteuning Digi-Taalhuis Oosterhout. Ben je wel geïnteresseerd, maar komen het aantal uren of de locatie niet uit? Maak dit dan zeker ook kenbaar.

Stuur een mail naar Marlou