Verkiezingen Provinciale Staten en Waterschappen

Op 15 maart 2023 worden de verkiezingen voor Provinciale Staten en Waterschappen gehouden. Bepaal mee! Als je stemt, heb je invloed op wat er de komende jaren gebeurt in jouw provincie en waterschap. Ook heb je indirect invloed op de verkiezing van de Eerste Kamer.

Op deze pagina lees je praktische informatie over deze verkiezingen, het uitbrengen van je stem en hoe de bibliotheek je daarbij kan helpen.

1765

Een stembureau bij jou in de buurt, zo gevonden

Er kan op woensdag 15 maart gestemd worden. Bekijk op waarismijnstemlokaal.nl welke stembureaus er waar en wanneer geopend zijn. 

Naar waarismijnstemlokaal.nl

Waar kies ik voor bij de Provinciale Staten en waterschapsverkiezingen?

De Provinciale Staten en waterschapsverkiezingen vinden eens in de 4 jaar plaats. Dit zijn twee aparte verkiezingen, waarvoor op dezelfde dag gestemd kan worden. De gekozen leden van de Provinciale Staten vormen het parlement en zijn de volksvertegenwoordigers van de provincie. De leden beslissen mee over bijvoorbeeld de aanleg van woonwijken, bedrijventerreinen, natuurgebieden en doorgaande wegen en verlenen milieuvergunningen voor bedrijven. Ook kiezen ze de leden van de Eerste Kamer. 

De waterschappen gaan over het onderhoud aan dijken en sluizen. Ze zorgen voor een juiste waterstand en zuivering van afvalwater. Tijdens de waterschapsverkiezingen bepaal je mee over de leden van het algemeen bestuur. De waterschappen in Nederland zorgen ervoor dat wij droge voeten houden en dat we schoon water hebben. 

Hoe kan de bibliotheek mij helpen?

(Digi)Taalhuis
Vind je het lastig om de verschillende verkiezingsprogramma’s te lezen of te begrijpen? Of heb je hulp nodig bij het stemmen? Kom dan langs bij het spreekuur van het (Digi)Taalhuis. In al onze gemeentes vind je een (Digi)Taalhuis. 

Informatiepunt Digitale Overheid
Je bent ook met al je vragen welkom bij ons Informatiepunt Digitale Overheid. Wij bieden een Informatiepunt aan in 9 vestigingen. Wij zijn echter ook bereikbaar via e-mail (informatiepunt@theek5.nl) of Whatsapp (06) 21 70 40 56. Stuur ons je vraag en ontvang meer informatie over de verkiezingen op 15 maart 2023.

Thematafels
In onze vestigingen vind je thematafels met informatieve boeken over politiek. Ook kun je hier de Verkiezingskrant in gewone taal vinden. Kom langs. We helpen en informeren je graag!

Waar kan ik informatie vinden in eenvoudige taal?

Stemmen is extra lastig als je niet zo goed kunt lezen. Het is bijvoorbeeld moeilijk om te begrijpen waar de verkiezingen over gaan, op wie je kunt stemmen, hoe het stemmen werkt en wat de Provinciale Staten en waterschappen doen. Daarom is er de Verkiezingskrant in gewone taal, begrijpelijk voor veel mensen. Je kunt de digitale versie downloaden, maar je kunt de papieren versie ook ophalen bij al onze vestigingen.

Download de verkiezingskrant in gewone taal