10 fijne prentenboeken om voor te lezen

Het voorlezen aan je kindje is een intiem moment. Het is naast leuk, ook goed voor de taalontwikkeling van de kleine. Maar welk boek lees je dan voor? Wij hebben 10 prentenboeken voor je geselecteerd die goed in de smaak vallen in onze bibliotheek. Ontdek de mooiste boeken voor kinderen, met verschillende thema’s, hieronder!

10 fijne prentenboeken om voor te lezen
Britta Teckentrup
Toen ik jouw oma werd

Een boek om de speciale band tussen oma en kleinkind te vieren

Dit boek is een bijzonder cadeau voor zowel kleinkind als grootouder en uiteraard ook te leen bij Theek 5! Het gaat over de bijzondere band tussen oma en kleinkind en bevat prachtige illustraties op het omslag én in het boek zelf. De glanzende zilveren details in de illustraties geven het een gezellige en magische uitstraling. De illustraties worden aangevuld met korte rijmen die gemakkelijk voor te lezen zijn. Voor kinderen vanaf circa 3 jaar. 

Meer informatie en reserveren
Sherri Duskey Rinker
En nu is het muisstil

Het even nog niet gaan slapen boek

En nu is het muisstil is een fijn verhaal voor het slapengaan. Of nou ja, de hoofdpersoon in het verhaal, kleine muis, kan juist helemaal niet slapen! Hij hoort allemaal geluiden van de dieren in de nacht. Hij wordt er helemaal gek van. Een lekker verhaal, met veel herhalingen. De illustraties geven het gevoel van een donkere zomernacht. Het zal ook zeker herkenbaar zijn voor jonge kinderen die vaak niet kunnen slapen omdat ze een vreemd geluid horen. Het verhaal is voor peuters.

Meer informatie en reserveren
Loes Riphagen
Het bos van Coco

Lukt het jou om alle dieren in het bos te vinden?

Lieve, kleine Coco was het Prentenboek van het Jaar 2021 en is een welbekend figuur in de kinderboekenwereld. In dit telboek wordt de peuter uitgedaagd om alle dieren in het bos te vinden. De heerlijke en kleurrijke illustraties, laten het lijken alsof je écht in een bos staat. Het boek eindigt met een verzamelplaat waarin het tellen en zoeken wordt herhaald. Voor kinderen vanaf circa 2 jaar.

Meer informatie en reserveren
Françoise Beck
Ik blijf, als het mag

Een must-have prentenboek

Dit aandoenlijke verhaal gaat over een krokodil die in een hevige storm terecht komt. Hij heeft niet, zoals de andere dieren, een veilig nestje of holletje. En krokodil past er niet bij! Hoe moet dat nou? Hij huilt, vliegt door de lucht, maar dan is er gelukkig de mol die een heel slimme oplossing heeft.

Het verhaal is op rijm en is geïllustreerd met rustige tekeningen. Het is een lekker voorleesverhaal voor jonge kinderen (vanaf een jaar of 3). Ook leuk voor het thema herfst.

Meer informatie en reserveren
Rhiannon Fielding
Over tien minuutjes naar bed kleine draak

Een aanrader voor het slapengaan

De twee draakjes Flits en Fonkel hebben nog geen zin om te slapen. Ze gaan daarom samen op avontuur, maar lukt het ze om binnen tien minuten in bed te liggen? Je telt samen met de kleine draken af tot het bedtijd is. De illustraties brengen het verhaal tot leven en de teksten zijn in op rijm geschreven. Het boek begint met een plattegrond waar het nog overdag is en alle wezentjes wakker zijn. Aan het einde van het boek is het nacht en zie je dat iedereen in slaap is. Voor kinderen vanaf circa 4 jaar.

Meer informatie en reserveren
Rachel Bright
Gekkie de gekko

Je kijkt je ogen uit!

Dit is een boek waar je vrolijk van wordt! Net zo vrolijk als Gekkie de Gekko in het verhaal zelf. Hij zingt iedere dag zo hard als hij kan, want hij wil een grote ster worden. Maar… niet iedereen op het eiland kan daarvan genieten. Je krijgt als lezer het gevoel op een tropisch eiland te zijn. De felle, heldere, kleuren geven een vrolijke en warme sfeer en het valse gezang van Gekkie de Gekko laat menig kind lachen. Voor kinderen vanaf circa 3 jaar.

Meer informatie en reserveren
Nastja Holtfreter
Meneer Leeuw wil kleur

Grappig verhaal met mooie boodschap

Meneer Leeuw wil kleur, want hij vindt zijn eigen kleuren niet bijzonder genoeg. Alle andere dieren in de jungle hebben namelijk de meest prachtige kleuren. De leeuw probeert allerlei kleuren uit en ontdekt zelfs hoe je kleuren kunt mengen. Alle fratsen die hij uithaalt om tot een andere kleur te komen resulteren in grappige momenten. Het verhaal is in een vrolijke stijl geschreven en heeft kleurrijke illustraties. Met als boodschap: iedereen is weleens onzeker, maar je bent goed zoals je bent! Voor te lezen vanaf circa 4 jaar.
 

Meer informatie en reserveren
Linde Faas
Ergens in de sneeuw

Winterse tekeningen en een zoet einde

Schitterend prentenboek voor de feestdagen. De winterse tekeningen geven je meteen het gevoel dat je rechtstreeks in het hoge noorden bent aanbeland. Het verhaal gaat over een meisje, Sofie, dat graag kerstmis wil vieren. Maar haar vader heeft het altijd te druk. Dus gaat Sofie naar buiten, op zoek naar wat magie. Ze komt buiten de stad een eland tegen die haar meeneemt naar een sprookjesachtig sneeuwlandschap, waar ze met de dieren een prachtige kerstboom optuigt. Het verhaal eindigt misschien een tikkeltje zoet, maar het geheel is zo mooi dat dat niet zo erg is. 

De schrijfster laat zien dat ze niet alleen in staat is om piekfijne illustraties bij een verhaal te maken, maar dat ze zelf ook een prima verhaal kan schrijven. Vanaf een jaar of 4.

Meer informatie en reserveren
Wina Eberhard
De bloemen van Juffie

Afscheid en rouw bespreekbaar maken

Pak dit boekje erbij als je verlies, dood, troost en afscheid nemen bespreekbaar wilt maken met je kindje. De juf van Muis is zo ziek "dat ze voor altijd thuis moet blijven." Muis gaat tekeningen maken voor Juf en Mama maakt er tekst bij. Net als Muis haar zesde brief klaar heeft, komt het bericht dat Juf is overleden. Mama troost Muis en op de begrafenis mag het laatste briefje in het herinnerings dekentje dat over Juf's kist ligt. De eenvoudige rustige tekst en de sfeervolle zacht gekleurde illustraties vormen een mooi geheel. Dit prentenboek is voor kinderen vanaf circa 4 jaar. 

Meer informatie en reserveren
Ross Montgomery
Alle pinguïns op een kluitje

Ideaal prentenboek voor de winter

Een doldwaas winterverhaal over pinguïns, dat is ‘Alle pinguïns op een kluitje’ absoluut. Het verhaal gaat over de pinguïns die iedere avond lekker warm op een kluitje gaan staan. Maar op een ochtend worden ze wakker en zitten ze allemaal aan elkaar vast gevroren! Niemand krijgt ze los.

Dus gaan ze op reis naar de grote stad. Ook daar krijgen ze veel hulp, maar komen ze ooit nog van elkaar? Het verhaal (op rijm) is voor te lezen aan kinderen vanaf een jaar of 4. Fijn verhaal met kleurrijke, vrolijke illustraties! Ook leuk om voor te lezen op school bij het thema winter.

Meer informatie en reserveren

Ook interessant...

Leren lezen met BoekStart

Leren lezen met BoekStart

Lees je kindje voor met de boekjes uit het gratis BoekStartkoffertje.

Voorleestips

Voorleestips

Bekijk een aantal tips om voorlezen nog leuker te maken!

Boekenbabbels

Boekenbabbels

Iedere maand hebben we een nieuwe Boekenbabbel.