De Nationale Voorleesdagen 2023

Inspiratie en tips voor pedagogisch medewerkers en leerkrachten in de onderbouw

Theek 5 organiseerde dinsdag 10 januari een inspiratie-avond rondom de Nationale Voorleesdagen 2023. Op deze pagina zetten we de informatie en tips voor je op een rij.

De Nationale Voorleesdagen 2023

De Nationale Voorleesdagen is een jaarlijkse campagne om het voorlezen aan kinderen (0-6 jaar) die zelf nog niet kunnen lezen te stimuleren. Want voorlezen is gezellig, ontspannend én belangrijk voor een goede leesontwikkeling. Het prikkelt de fantasie, ontwikkelt het taalgevoel en bezorgt ze veel plezier. 
 

 
 

Voorlezen is gezellig, ontspannend én belangrijk voor een goede leesontwikkeling

Kinderen presteren aanzienlijk beter op school wanneer ze veel boeken lezen. Want taal in boeken is beeldend en zorgvuldig gekozen. Dat helpt kinderen bij het ontwikkelen van taalgevoel en een uitgebreide woordenschat. Allesbepalend bij het voorlezen is: praten met elkaar. Een verhaal krijgt meer betekenis als je met je kindje praat over wat jullie zien en lezen; zo breng je het verhaal tot leven.

Tijdens de Nationale Voorleesdagen benadrukken we het belang van voorlezen nog eens extra. We geven voorleestips en zetten de Prentenboek Top 10 voor je op een rij. We wensen iedereen veel voorleesplezier! 

Prentenboek van het Jaar 2023

Prentenboek van het Jaar 2023

‘Maximiliaan Modderman geeft een feestje’ van Joukje Akveld en met illustraties van Jan Jutte.

De Prentenboek Top 10 van 2023

De Prentenboek Top 10 van 2023

We zetten alle boeken uit de Prentenboek Top 10 van dit jaar voor je op een rij.

Lestips Prentenboek Top 10

Lestips Prentenboek Top 10

Download de lessuggesties bij alle boeken uit de Prentenboek Top 10.

Voorleestips

Voorleestips

Bekijk een aantal tips om voorlezen nog leuker te maken!

Over de Nationale Voorleesdagen

Over de Nationale Voorleesdagen

Een jaarlijkse campagne om het voorlezen aan baby’s, peuters en kleuters te stimuleren.

Kinderboekenschrijver Marjet Huiberts

Marjet Huiberts is kinderboekenschrijver en tekstdichter. Ze publiceerde ruim 35 kinderboeken en schreef meer dan 100 liedteksten voor theater, televisie, cd's en muziekplatforms.

Lees meer op:
www.marjethuiberts.nl

Bekijk de boeken van Marjet Huiberts

Boekideeën: werken met boeken op de groep

Of kinderen graag voorgelezen willen worden, hangt in belangrijke mate af van hoe jij als pedagogisch medewerker daarmee omgaat. Leesplezier bereik je door interactief te zijn tijdens het voorlezen.

Deze Boekideeen helpen je daarbij. Ze geven je inspiratie om met een baby of met kleine groepjes dreumesen of peuters met een boek aan de slag te gaan en er samen van te genieten.

Bekijk de boekenideeën per leeftijdsfase
Boekideeën: werken met boeken op de groep

Bereslim

De digitale prentenboeken en pedagogisch verantwoorde spellen van Bereslim dragen bij aan de taalontwikkeling, woordenschat, leesvaardigheid en het leergedrag van het jonge kind (18 maanden t/m 8 jaar).

Voor leden en niet-leden 
Bereslim is voor iedereen beschikbaar in de vestigingen van Theek 5, ook als je geen lid bent van de bibliotheek. Voor leden is Bereslim ook thuis beschikbaar.

Bezoek de website
Bereslim

MuzieKanjers

Muziek is plezier! Met muziek maak je contact met de kinderen en met elkaar. Dagelijkse handelingen gaan makkelijker met een liedje. MuzieKanjers biedt leuke workshops en trainingen aan.

Mini-workshop
Download de hand-out van de miniworkshop muziek bij het prentenboek ‘Wat zegt de kleine krokodil op de crèche?’.

Download de hand-out
MuzieKanjers