Boekentips voor Kinderboekenweek 2022

Het thema van de Kinderboekenweek 2022 is Gi-ga-groen. Voor dit thema hebben wij 10 boeken geselecteerd die je moet lezen. Benieuwd naar de leukste groene verhalen? Lees dan snel verder!

Boekentips voor Kinderboekenweek 2022

Ga ook zelf op avontuur in het bos

Dit boek bestaat uit vermakelijke verhalen om zelf te lezen (vanaf ca. 7 jaar), maar ook om voor te lezen. Paulien Waterreus, ondersteunend bibliotheekmedewerker bij Theek 5, las dit boek in één ruk uit terwijl ze zat aan het water.

De kleine boswachter Tim beleeft met zijn vriendinnetje Tippi en zijn tamme kauw Hansje de gekste avonturen. Wat er ook gebeurt, ze komen altijd met een goede oplossing. Na het lezen van de verhalen van boswachter Tim wil je zelf ook avonturen gaan beleven in de bossen. Een echte aanrader!
 

Meer informatie en reserveren
Ga ook zelf op avontuur in het bos

Rare, grappige en bijzondere planten

Draait een eik wel eens een flinke drol? Moet een cactus wel eens zweten? Het zijn zomaar twee vragen die in het boek Briljante planten van Geert-Jan Roebers en Margot Westermann worden gesteld.

Het boek gaat over de meest rare, grappige en bijzondere planten die er zijn. De teksten zijn redelijk kort, helder en meestal in duidelijke kaders. De schrijver heeft erg zijn best gedaan om alles zo begrijpelijk mogelijk op te schrijven, maar tegelijkertijd ook zo grappig mogelijk. De tekeningen passen er geweldig goed bij. Leuk, grappig en leerzaam. Kortom: de moeite waard.
 

Meer informatie en reserveren
Rare, grappige en bijzondere planten

Bouw liefde en respect op voor de natuur

Bomen worden ouder dan mensen, maar hoe doen ze dat? En kunnen wij daar wat van leren? Het fijne brein van bomen is een boek met een flinke dosis humor, waarmee je liefde en respect voor de natuur aanspreekt en opbouwt. De auteur laat zien hoe wijs bomen zijn en leert je alles over de wonderen van het woudwijde bomenweb.

In eerste instantie is dit boek bedoeld voor jonge kinderen, maar ook voor wat oudere kinderen en volwassenen is dit een leuk boek. Plus: het is bruikbaar in het onderwijs. Kinderen kunnen het boek zelf lezen vanaf ca. 7 jaar, maar je kunt ze ook voorlezen uit dit boek vanaf 4 jaar.

Meer informatie en reserveren
Bouw liefde en respect op voor de natuur

Boekentip voor jong en oud

Deze mooie verhalenbundel past perfect bij het thema van de Kinderboekenweek 2022: Gi-ga-groen. Verhalen over buitenspelen, natuur, dieren, planten en het klimaat vormen de groene draad. Zo schrijft Tineke Honingh over vogelkijken, vertelt Arend van Dam over een Nederlandse schilderes die was gespecialiseerd in stillevens met bloemen en deelt Esther Walraven een verhaal over een duikvakantie en een gewonde zeeschildpad. 

Naast verhalen bevat het boek ook prachtige gedichten en als toetje een grappig stripverhaal. “Wat een heerlijk voorleesboek over aansprekende onderwerpen”, zegt Paulien. Genieten voor jong (vanaf ca. 10 jaar) én oud. Ook zeer bruikbaar voor scholen.
 

Meer informatie en reserveren
Boekentip voor jong en oud

Theaterleesboek: geschikt om voor te lezen aan publiek

Een verzameling van korte theaterteksten over het thema natuur, om samen voor te dragen. Het boek bevat verhalen, moppen en weetjes over allerlei onderwerpen, zoals wadlopen, bevers spotten, zwerf statiegeldflessen en nog veel meer. Ieder kiest een rol, en beleeft zijn of haar eigen groene avontuur. Bij theaterlezen is het de bedoeling om samen voor te lezen aan publiek: voor de klas, thuis, in de buitenlucht of waar dan ook. Het boek bevat enkele leestips voor het (voor)lezen van theaterteksten.

Een boek waar je vrolijk van wordt voor kinderen vanaf ca. 8 jaar en hun ouders. Wij zijn dol op theaterleesboeken. Voor wie er nog niet bekend mee is, ga er gauw naar op zoek in de bieb!

Meer informatie en reserveren
Theaterleesboek: geschikt om voor te lezen aan publiek

Boeken aanrader met 2-minuten-tips

Handzaam boekje van Martin Dorey over hoe we op een makkelijke manier de hoeveelheid plastic kunnen verminderen. Het boek bevat veel informatie en feitjes, op een heldere manier gebracht. De schrijver heeft daarvoor een heleboel 2-minuten-tips bedacht. De tips zijn daadwerkelijk makkelijk uitvoerbaar in twee minuten, zoals ‘Zoek vijf dingen van slecht plastic die je maar één keer gebruikt en dan weggooit’ of bijvoorbeeld ‘Accepteer geen plastic tassen meer’.

Een goede manier om kinderen bewust te maken van de schadelijke invloed van plastic op het milieu.

Meer informatie en reserveren
Boeken aanrader met 2-minuten-tips

Geestig en informatief

In dit geestige boek neemt Thijs Goverde je mee in zijn ervaringen met het voedselbos dat hij zelf heeft aangelegd. Het gaat over nuttige planten, eetbare planten én over planten die op het eerste gezicht heel leuk lijken, zoals de boterbloem, maar die je écht niet in je voedselbos wilt. Want deze lieflijke plant is een echte schurk – hij is hartstikke giftig en verspreidt zich als een malle!

Het boek is informatief, maar nergens wordt Goverde belerend. Er staan leuke dingen in (bijvoorbeeld, bouw een levende hut, aai een brandnetel), maar je komt vooral veel te weten. De schrijver doet dat luchtig en soms een beetje recalcitrant. Staat er weer zo’n vervelend kind bij de buren tegen zo’n pluizenbol te blazen […] Paardenbloemen zouden verboden moeten worden en die buurkinderen erbij! Heerlijk boek, aanrader voor de bovenbouw basisschool.
 

Meer informatie en reserveren
Geestig en informatief

Prettig te lezen boek voor kinderen

Een leerzaam, maar ook een leuk boek voor kinderen over planten. Je leert in woord en beeld over hoe planten op talloze plaatsen op aarde samenleven met andere planten, dieren en schimmels. Van tropische regenwouden tot woestijnen, onder water en in bossen overal leven en overleven allerlei soorten planten.

Het boek is gebaseerd op de BBC earth televisieserie van David Attenborough en heeft aandacht voor natuurbescherming. 'Groene planeet' is in prettig leesbare stijl geschreven en bevat duidelijke, kleurrijke illustraties. Geschikt voor lezers vanaf 9 jaar en scholen.

Meer informatie en reserveren
Prettig te lezen boek voor kinderen

Met dit boek wordt lezen pas echt leuk – en een makkie

Dit verhaal werd geschreven in de reeks ‘Makkelijk & Leuk”, bedoeld voor kinderen die lezen moeilijk of saai vinden. Het gaat over Lava en haar vriendin Erva die samen een vlog hebben over de natuur. Ze komen erachter dat een jongen hun vlogs nadoet. Ze zoeken de jongen op, maar verdwalen in het bos waar ze een illegale stortplaats vinden van giftig afval. Ze slaan de handen in elkaar en werken samen om dit aan te geven en nooit meer te laten gebeuren.

Paulien las dit boek en licht uit dat sommige hoofdstukken eindigen met een tip; bijvoorbeeld over een vlog maken, een filter voor water of een kompas maken enzovoort. Achteraan in het boek vind je informatie over de auteur en illustrator, met hun foto’s, en daarna nog enkele tips voor een boekenbeurt in de klas. Een heerlijk hedendaags, verhaal over vloggen en natuurbescherming voor kinderen vanaf ca. 9 jaar.

Meer informatie en reserveren
Met dit boek wordt lezen pas echt leuk – en een makkie

Ga mee op reis en ontdek de natuur

Half verhalend, half informatief boek over de natuur voor jonge kinderen. De illustraties bieden veel gelegenheid om met de kinderen over het onderwerp verder te praten. 

Het verhaal, geschreven door Kim Merel, is goed te volgen. Sommige illustraties zijn mooi en op andere pagina’s is juist een wat lossere, ‘slordige’ stijl gebruikt. Het is een leuk boek om in de klas voor te lezen, maar let wel op: sommige illustraties zijn aan de kleine kant. 
 

Meer informatie en reserveren
Ga mee op reis en ontdek de natuur

Meer over de Kinderboekenweek 2022

10 Gi-ga-groene digitips

10 Gi-ga-groene digitips

Theek 5 geeft je tien leuke tips over leuke apps en websites voor kinderen met het thema 'Gi-ga-groen'.

Activiteiten Kinderboekenweek 2022

Activiteiten Kinderboekenweek 2022

Kijk wat er allemaal te doen is bij de bibliotheek bij jou in de buurt en meld je aan.

Speel de gratis gi-ga-groene game!

Speel de gratis gi-ga-groene game!

Ga op ontdekkingstocht met marsmannetje Trux en leer vanalles over klimaat, natuur en vervuiling.