Online lezing Erna Charbon: Beeldhouwkunst

We volgen de beeldhouwkunst gedurende de 20e eeuw tot de jaren 60, stromingen drukken een stempel op de sculpturen; onder andere kubisme, futurisme, constructivisme. Het wordt een interessante en ook kunsthistorische reis door de tijd die ons van realisme naar abstractie brengt.
Volwassenen
Online

Online lezing Erna Charbon: Beeldhouwkunst

Beeldhouwkunst was lang het ondergeschoven kindje van de kunsten. Niet raar, want gedurende driehonderd jaar was beeldhouwkunst ongeveer hetzelfde geweest: witte marmeren beelden volgens de klassieke Griekse traditie die eindeloos gekopieerd werden... Beeldhouwers waren bezig met een fysiek gevecht met materialen als steen of hout en die nadruk op de fysieke inspanningen zorgden dat de beeldhouwer werd gezien als een ambachtsman.

En toen was er Rodin. Hij maakte niet alleen beelden waarin emoties werden getoond, maar ook sculpturen waarbij alle kanten interessant zijn en niet alleen de voorkant. Daarmee omarmde hij als eerste de ruimtelijkheid van de sculptuur en veranderde hij de beeldhouwkunst voorgoed.

We volgen de beeldhouwkunst gedurende de 20e eeuw tot de jaren 60, stromingen drukken een stempel op de sculpturen; onder andere kubisme, futurisme, constructivisme. We kijken naar Marcel Duchamp met zijn readymades, naar de bewegende en veranderende machines van Tinguely, naar de minimalistische sculpturen van Donald Judd en Robert Morris en naar Land Art.

Het wordt een interessante en ook kunsthistorische reis door de tijd die ons van realisme naar abstractie brengt.

Erna Charbon-van Heck
Erna Charbon-van Heck is al heel wat jaren bezig met kunst. Als kunsthistorica/docent kunstgeschiedenis is zij gespecialiseerd in het ontwikkelen en geven van cursussen, lezingen, museumexcursies en rondleidingen. Tijdens haar studie in Utrecht specialiseerde zij zich in de Symboliek van de 17e eeuw, maar in de loop der jaren heeft zij zich tevens verdiept in diverse andere kunsthistorische periodes en onderwerpen. Sinds 2003 werkt zij in het Van Abbemuseum als rondleidster/cicerone.

Aanmelden
Wij organiseren deze activiteit in samenwerking met Bibliotheek Eindhoven.
Koop hier je ticket ยป

Agenda

maandag 22 november 2021

van 20:00 tot 21:30

Online